Przygotowujemy wszystkie składniki. Ważne, by kajmak, masło orzechowe (gładkie lub z kawałkami) były w temperaturze pokojowej, a masło miękkie. Czekoladę rozpuszczamy.
Do rozpuszczonej czekolady dodajemy oba masła i kajmak. Wszystko mieszamy na gładką masę. W tym momencie można dodać ulubione dodatki np. orzechy jeśli masło orzechowe było gładkie.
Masę wkładamy do lodówki by stężała. Wystarczy 15-20 minut w zależności od lodówki. Czasem mniej, czasem więcej. Masa musi mieć konsystencję plasteliny, wtedy jest idealna.
W czasie gdy masa gęstnieje, dzielimy płatki na mniejsze i większe. Może to trochę zająć, dlatego warto by ktoś wam w tym pomógł.
Gdy masa jest już gotowa, formujemy z niej kulki, a następnie tak by miały jeden koniec bardziej szpiczasty i płaski spód. Z podanej ilości wyszły mi 4 większe, ale można zrobić również 6 mniejszych szyszek.
Czas na ozdabianie szyszki. Tu też przyda się pomoc by było szybciej. Zaczynamy od większych płatków czekoladowych i stopniowo przechodzimy do mniejszych. Staramy się wbijać tak płatki by kolejne rzędy były na przemian
By szyszka miała bardziej realistyczny wygląd należy ją oprószyć cukrem pudrem, ale trzeba uważać, by z nim nie przesadzić.
Dodaj komentarz