Czekoladowe szyszki

Autor:

kociewzlocie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Coś na słodko

  • 150g czekolady deserowej,
  • 100g kajmak,
  • 100g masło Łaciate,
  • 50g masło orzechowe,
  • 2 szklanki płatków czekoladowych,
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy wszystkie składniki. Ważne, by kajmak, masło orzechowe (gładkie lub z kawałkami) były w temperaturze pokojowej, a masło miękkie. Czekoladę rozpuszczamy.



Krok 2

Do rozpuszczonej czekolady dodajemy oba masła i kajmak. Wszystko mieszamy na gładką masę. W tym momencie można dodać ulubione dodatki np. orzechy jeśli masło orzechowe było gładkie.



Krok 3

Masę wkładamy do lodówki by stężała. Wystarczy 15-20 minut w zależności od lodówki. Czasem mniej, czasem więcej. Masa musi mieć konsystencję plasteliny, wtedy jest idealna.



Krok 4

W czasie gdy masa gęstnieje, dzielimy płatki na mniejsze i większe. Może to trochę zająć, dlatego warto by ktoś wam w tym pomógł.



Krok 5

Gdy masa jest już gotowa, formujemy z niej kulki, a następnie tak by miały jeden koniec bardziej szpiczasty i płaski spód. Z podanej ilości wyszły mi 4 większe, ale można zrobić również 6 mniejszych szyszek.



Krok 6

Czas na ozdabianie szyszki. Tu też przyda się pomoc by było szybciej. Zaczynamy od większych płatków czekoladowych i stopniowo przechodzimy do mniejszych. Staramy się wbijać tak płatki by kolejne rzędy były na przemian




By szyszka miała bardziej realistyczny wygląd należy ją oprószyć cukrem pudrem, ale trzeba uważać, by z nim nie przesadzić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.