Przepyszne kremówki wiedeńskie rozpływające się w ustach. Dobrze smakują do kawy.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 24
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Zacznij od przygotowania ciasta: mąkę przesiej na stolnicę. Dokładaj masło. Posiekaj. Zagnieć. Uformuj prostokąt. Włóż do woreczka, chłódź 15 minut.
Pora na ciasto kluskowe: mąkę przesiej i dodaj szczyptę soli. Wydrąż dołek, wbij jajka. Wlej wodę. Pomieszaj nożem. Zagnieć. Przykryj, pozostaw na 15 minut. Rozwałkuj. Na środku ułóż ciasto maślane. Rogi zawiń do środka, zakrywając ciasto maślane. Rozwałkuj. Złóż ,,na trzy'' (węższym bokiem do środka).
Zawiń w folię i chłódź 20 minut.
Schłodzone ciasto obsyp mąką i rozwałkuj jak pierogi. Znów złóż ,,na trzy''. Owiń folią, chłódź 20 minut.
Czynności powtarzaj 4-6 razy. Ciasto rozdziel na 2 części. Rozwałkuj i przekładaj do foremek. Nakłuj. Piecz 25 minut w 200 stopniach.
Mleko zagotuj. Żółtka ucieraj z cukrem i cukrem waniliowym. Dołóż mąkę. Zmiksuj. Miksując wlej mleko.
Zagotuj. Gdy krem zgęstnieje, zdejmij z ognia i dodaj masło. Wymieszaj i przestudź.
Krem przelej na blat ciasta. Rozsmaruj. Odstaw w chłodne miejsce. Śmietankę ubij, nałóż na zimny krem.
Wyrównaj. Okryj drugim blatem. Oprósz cukrem pudrem.
Dodaj komentarz