Kremówki wiedeńskie

Przepyszne kremówki wiedeńskie rozpływające się w ustach. Dobrze smakują do kawy.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 24

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 24

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto Maślane :

  • -10 dag mąki pszennej tortowej
  • -2 kostki masła Mazurski Smak

Krem :

  • -1 litr mleka Mazurski Smak
  • -7 żółtek
  • -25 dag cukru
  • -łyżka cukru waniliowego
  • -2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • -3 łyżki mąki pszennej
  • -10 dag masła Mazurski Smak

Dodatkowo:

  • -1 litr Śmietanki Łaciata 36% (schłodzonej)
  • -cukier puder do dekoracji

Ciasto kluskowe

  • -40 dag mąki
  • -szczypta soli
  • -2 jajka
  • -1/2 szklanki wody

Przygotowanie

Krok 1

Zacznij od przygotowania ciasta: mąkę przesiej na stolnicę. Dokładaj masło. Posiekaj. Zagnieć. Uformuj prostokąt. Włóż do woreczka, chłódź 15 minut.



Krok 2

Pora na ciasto kluskowe: mąkę przesiej i dodaj szczyptę soli. Wydrąż dołek, wbij jajka. Wlej wodę. Pomieszaj nożem. Zagnieć. Przykryj, pozostaw na 15 minut. Rozwałkuj. Na środku ułóż ciasto maślane. Rogi zawiń do środka, zakrywając ciasto maślane. Rozwałkuj. Złóż ,,na trzy'' (węższym bokiem do środka).
Zawiń w folię i chłódź 20 minut.



Krok 3

Schłodzone ciasto obsyp mąką i rozwałkuj jak pierogi. Znów złóż ,,na trzy''. Owiń folią, chłódź 20 minut.
Czynności powtarzaj 4-6 razy. Ciasto rozdziel na 2 części. Rozwałkuj i przekładaj do foremek. Nakłuj. Piecz 25 minut w 200 stopniach.



Krok 4

Mleko zagotuj. Żółtka ucieraj z cukrem i cukrem waniliowym. Dołóż mąkę. Zmiksuj. Miksując wlej mleko.
Zagotuj. Gdy krem zgęstnieje, zdejmij z ognia i dodaj masło. Wymieszaj i przestudź.



Krok 5

Krem przelej na blat ciasta. Rozsmaruj. Odstaw w chłodne miejsce. Śmietankę ubij, nałóż na zimny krem.
Wyrównaj. Okryj drugim blatem. Oprósz cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.