Kremówki wiedeńskie

Przepyszne kremówki wiedeńskie, które rozpływają się w ustach. Idealne do wieczornej kawy.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 24

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 24

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Maślane ciasto :

  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 2 kostki masła Mazurski Smak

"Kluskowe" ciasto:

  • 400 g mąki
  • 1 szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki wody

Krem :

  • 1 l mleka UHT Mazurski Smak 3,2%
  • 7 żółtek
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 100 g masła Mazurski Smak

Dodatkowo:

  • 1 l śmietanki UHT Łaciata 36%
  • cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj ciasto maślane. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone na kawałki, zimne masło. Posiekaj je nożem, a następnie zagnieć z masy gładkie ciasto. Z ciasta uformuj prostokąt. Zawiń w folię i włóż do zamrażalnika na 15 min.



Krok 2

Przygotuj ciasto "kluskowe". Mąkę przesiej i dodaj szczyptę soli. Wydrąż dołek, a następnie wbij do niego jajka. Dodaj wodę i wymieszaj nożem. Zagnieć dokładnie, a następnie przełóż do miski oprószonej mąką. Przykryj ścierką kuchenną i pozostaw na 15 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na stolnicy. Na środku ułóż schłodzone ciasto maślane. Rogi zawiń do środka, aby zakryć ciasto maślane. Rozwałkuj ciasta na płasko. Złóż ,,na trzy'' (węższym bokiem do środka). Zawiń w folię i schowaj do lodówki na 20 minut.



Krok 3

Schłodzone ciasto obsyp mąką i rozwałkuj na cienki placek. Znów złóż ,,na trzy''. Owiń folią i włóż do lodówki na kolejne 20 minut. Czynności powtarzaj ok. 4-6 razy. Następnie podziel ciasto na 2 części. Rozwałkuj każdą część i przełóż do blach wyłożonych papierem do pieczenia. Nakłuj ciasta widelcem, a następnie piecz przez ok. 25 minut w 200°C.



Krok 4

Przygotuj krem. Mleko zagotuj. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj mąkę i wszystko dokładnie zmiksuj. Ciągle miksuj i stopniowo dodawaj mleko. Zagotuj, co jakiś czas mieszając. Kiedy krem zgęstnieje zdejmij go z ognia i dodaj do niego masło. Wymieszaj, a potem ostudź.



Krok 5

Krem przelej na upieczony i chłodny blat ciasta. Rozsmaruj i wyrównaj. Odstaw do lodówki na min. 1h.



Krok 6

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, a następnie nałóż na zimny krem. Wyrównaj, a następnie przykryj ciasto drugim blatem. Wierzch oprósz obficie cukrem pudrem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.