Danie: Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Do dużej miski wrzucić połamaną na kosteczki czekoladę. Wlać olej i dodać pokrojone w kostkę masło. Wszystko roztopić (najlepiej w mikrofalówce), a następnie wymieszać na gładką i jednolitą masę.
Do drugiej miski wbić 2 jajka. 4 jajka rozbić i oddzielić żółtka od białek. Żółtka dołożyć do miski z jajkami, a białka odłożyć. Do miski z jajkami i żółtkami dodać 2 łyżki kakao oraz szczyptę soli, po czym całość wymieszać.
Do masy jajecznej wlewać krem czekoladowy, cały czas mieszając. Starannie mieszać za pomocą trzepaczki do uzyskania gładkiej masy. Odłożone 4 białka ubić na sztywną pianę, dokładając porcjami 125 g cukru.
Pianę dodać do masy czekoladowej i wymieszać. Masę wyłożyć do formy i wyrównać. Piec ok. 35 min w temp. 180 stopni. Ostudzić. Podczas studzenia środek ciasta zapadnie się, tworząc miejsce na krem i owoce.
Do chłodnej miski wlać 200 g zimnej kremówki. Dołożyć 150 g serka mascarpone oraz 3 łyżki cukru pudru. Ubijać za pomocą miksera na sztywną, gęstą i puszystą masę. Wyłożyć ją na wystudzone ciasto.
Owoce, np. maliny i borówki amerykańskie, przebrać, dokładnie opłukać i osuszyć. Wyłożyć je na krem na cieście. Przed podaniem deser posypać cukrem pudrem. Wypiek można udekorować listkami mięty.
Dodaj komentarz