Kruche ciasto z rabarbarem i pianą

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 10 dag masła Łaciate
  • 2 jajka
  • 1 kg rabarbaru
  • 20 dag cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

Krok 1

Rabarbar obrać, pokroić na kawałki, włożyć do rondla, posypać połową cukru kryształu, włożyć do ciepłego piekarnika. Gdy puści sok, przełożyć na sito i osączyć.



Krok 2

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, dodać cukier puder i żółtka, zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Podpiec na złoty kolor.



Krok 3

Blaszkę z ciastem wyjąć z piekarnika, wyłożyć osączony rabarbar, posypać tartą bułką i przykryć sztywno ubitą pianą z 2 białek i 10 dag cukru. Ponownie włożyć do nagrzanego do 170°C piekarnika i upiec na jasno złoty kolor.



Wskazówki

Ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.