Czekoladowy deser w chmurach

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 400 ml śmietanki łaciata 30 %,
  • 1 łyżka cukru pudru płaska,
  • 150 g deseru czekoladowego,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 1/4 szklanki wody,
  • ,
  • biszkopt:,
  • 2 jajka,
  • 45 g mąki tortowej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka kakao,
  • 3 łyżki cukru,
  • ,
  • czekoladowe ozdoby:,
  • 50 g czekolady gorzkiej,
  • ,
  • krem dekoracja:,
  • 50 g deseru czekoladowego,
  • 100 ml śmietanki łaciata 30 %,
  • 1 łyżeczka żelatyny pełna,
  • melisa, fiołki

Przygotowanie

1.

Żelatynę namaczam w zimnej wodzie następnie rozpuszczam ją w mikrofalówce. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijam z cukrem pudrem. Jedną trzecią śmietany odkładam do miseczki. Do żelatyny ciepłej ale przestudzonej dodaję dwie łyżki śmietany i mieszam w kubku w ten sposób hartuję ją. Połowę żelatyny wlewam do większej części śmietany i mieszam mikserem. Do odłożonej śmietany dodaję deser czekoladowy, mieszam mikserem i wlewam resztę żelatyny. Do zrobienia deseru użyłam foremki małej. Dobrze jest wyłożyć taką foremkę folią spożywczą ułatwi to nam wyjęcie potem deseru. Masę wkładam przemiennie raz jasną raz czekoladową tworząc chmurki. Wstawiam na noc do lodówki. Żeby deser wyjąć z formy można też na chwilę foremkę zanurzyć w gorącej wodzie.



2.

Biszkopt: Białka ubijam na sztywno, dobrze jak mają temperaturę pokojową. Na końcu dodaję cukier stopniowo i dalej miksuję. Na końcu dodaję żółtka i łączę już tylko mikserem krótko. Do masy przesiewam mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mieszam delikatnie od spodu. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Nie ma wyjść biszkopt na całą blaszkę tylko trochę większy od deseru naszego. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę 12- 15 minut.



3.

Czekoladę gorzką rozpuszczam w kąpieli wodnej. Połową smaruję nasz przestudzony biszkopt. Wykładam na nim deser. Drugą połowę czekolady rozsmarowuję na zimnym szklanym blacie i wstawiam do zamrażalnika na 10 minut. Ostrym nożem podważam czekoladę na desce tworząc rurki.



4.

Krem: Żelatynę namaczam w łyżce wody i rozpuszczam w mikrofalówce. Śmietanę ubijam na sztywno, dodaję łyżkę jej do żelatyny przestudzonej i wlewam całość do śmietany miksując cały czas, dodaję deser czekoladowy. Krem wstawiam na chwile do lodówki i potem dekoruję nim deser, układam ozdoby czekoladowe, melisę, fiołki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.