Jogurtowe muffinki z jabłkiem, cynamonem i migdałami

Autor:

Ania321

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.44/5

Oceń przepis

Ocena

4.44/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g mąki tortowej
  • ½ szkl. cukru
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jabłka
  • 1 czubata łyżka cynamonu mielonego
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 1 jajko
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 250 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie

Krok 1

Wsypać do miski mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i wymieszać.



Krok 2

Do drugiej miski wlać olej, dodać jajko i jogurt naturalny. Wymieszać do połączenia składników.



Krok 3

Jabłka pokroić w drobną kostkę, dodać cynamon oraz migdały. Wymieszać.



Krok 4

Wlać składniki mokre do suchych i mieszać dopóki dobrze się ze sobą nie połączą.



Krok 5

Dodać jabłka z cynamonem i migdałami i wymieszać ciasto łyżką. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć po około 1,5 łyżki ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 180°C.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.