Nic tak nie poprawia humoru, jak czekolada. Pudding czekoladowy jest dobry na każdą okazję. Zarówno sprawdzi się na przyjęciu, podczas wieczoru we dwoje, jak i na deser dla dzieci. Prosty i szybki przepis. Do dzieła!
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Do małego garnka wsyp cukier, kakao i sól. Mieszaj. Stopniowo dodawaj gorącej wody, by powstała gładka masa.
Garnek postaw na ogniu i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Po zagotowaniu, odstaw garnek z ognia.
Do masy dodaj startą czekoladę.
Szklankę mleka i śmietanki Łaciatej zmieszaj ze sobą. 1/4 odlej do osobnego naczynia.
Pozostałą cześć dodaj do masy czekoladowej.
Do miseczki z 1/4 śmietanki Łaciatej i mleka dodaj skrobię kukurydzianą i zmiksuj na gładką masę. Dodaj do czekolady i wymieszaj.
Masę podgrzewamy, cały czas mieszając. Gotujemy do momentu, aż zgęstnieje. Do czekolady dodaj ekstrakt z wanilii i wymieszaj.
Pudding przelej do małych miseczek i wstaw do lodówki na min. 2 h. Dekorujemy listkami mięty.
Dodaj komentarz