Czekoladowy pudding

Nic tak nie poprawia humoru, jak czekolada. Pudding czekoladowy jest dobry na każdą okazję. Zarówno sprawdzi się na przyjęciu, podczas wieczoru we dwoje, jak i na deser dla dzieci. Prosty i szybki przepis. Do dzieła!

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie:

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki + 1 łyżka kakao
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 30 gram czekolady deserowej
  • szklanka mleka
  • szklanka Śmietanki Łaciatej 30%
  • 2,5 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 g soli
  • Litki mięty do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Do małego garnka wsyp cukier, kakao i sól. Mieszaj. Stopniowo dodawaj gorącej wody, by powstała gładka masa.

Garnek postaw na ogniu i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Po zagotowaniu, odstaw garnek z ognia.

Do masy dodaj startą czekoladę.



Krok 2

Szklankę mleka i śmietanki Łaciatej zmieszaj ze sobą. 1/4 odlej do osobnego naczynia.

Pozostałą cześć dodaj do masy czekoladowej.



Krok 3

Do miseczki z 1/4 śmietanki Łaciatej i mleka dodaj skrobię kukurydzianą i zmiksuj na gładką masę. Dodaj do czekolady i wymieszaj.



Krok 4

Masę podgrzewamy, cały czas mieszając. Gotujemy do momentu, aż zgęstnieje. Do czekolady dodaj ekstrakt z wanilii i wymieszaj.



Krok 5

Pudding przelej do małych miseczek i wstaw do lodówki na min. 2 h. Dekorujemy listkami mięty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.