Czekoladowy pudding ryżowy

Sycący deser, smak czekolady i bita śmietana jako idealny dodatek. To deser, który zasmakuje każdemu łasuchowi.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • −2,5 szklanki mleka
  • −2 płaskie łyżki masła
  • −1 woreczek ryżu/ 0,5 szklanki
  • −100 g gorzkiej czekolady
  • −3 łyżki brązowego cukru
  • −100 ml śmietanki Łaciatej 30% (dobrze schłodzonej)

Przygotowanie

Krok 1

W garnku podgrzewamy mleko do zagotowania W osobnym rondelku roztapiamy masło i podsmażamy przez około 2-3 minuty ryż, aż stanie się szklisty.





Krok 2

Do ryżu stopniowo dodajemy mleko tak, aby przed dodaniem kolejnej porcji ryż wchłonął poprzednią. Gotujemy przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.



Krok 3

Kiedy ryż zacznie gęstnieć i nabierać konsystencji puddingu, dodajemy cukier i pokruszoną gorzką czekoladę. Gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji i rozpuszczenia wszystkich składników.



Krok 4

Śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno. Gotowy ciepły pudding przekładamy do szklanek, dekorujemy kleksem z bitej śmietany.



Wskazówki

Śmietanka lepiej się ubije, gdy będzie mocno schłodzona.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.