Sycący deser, smak czekolady i bita śmietana jako idealny dodatek. To deser, który zasmakuje każdemu łasuchowi.
Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
W garnku podgrzewamy mleko do zagotowania W osobnym rondelku roztapiamy masło i podsmażamy przez około 2-3 minuty ryż, aż stanie się szklisty.
Do ryżu stopniowo dodajemy mleko tak, aby przed dodaniem kolejnej porcji ryż wchłonął poprzednią. Gotujemy przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Kiedy ryż zacznie gęstnieć i nabierać konsystencji puddingu, dodajemy cukier i pokruszoną gorzką czekoladę. Gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji i rozpuszczenia wszystkich składników.
Śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno. Gotowy ciepły pudding przekładamy do szklanek, dekorujemy kleksem z bitej śmietany.
Śmietanka lepiej się ubije, gdy będzie mocno schłodzona.
Dodaj komentarz