Dla wielu ryż na mleku to słodkie wspomnienie dzieciństwa. Deser ten nie figuruje tylko w kuchni polskiej - arroz con leche, czyli ryż na mleku z cynamonem i skórką cytrynową, wywodzi się z Hiszpanii. Sprawdzi się zarówno zimą w wersji na ciepło, jak i latem prosto z lodówki.
Danie: Śniadanie, Podwieczorek, Deser
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wegetariańskie
Bez glutenu
Do garnka wlej mleko, dodaj cukier, korę cynamonu, skórę cytryny i sól. Postaw na palnik i zagotuj.
Ryż przełóż na sito i płucz do momentu, aż woda przestanie być mętna.
Do mleka dodaj ryż. Zamieszaj i zmniejsz ogień. Przykryj i gotuj około 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż wchłonie mleko, wyjmij korę cynamonu.
Ryż przełóż do pucharków. Posyp cynamonem. Serwuj na ciepło lub po schłodzeniu. Smacznego!
Dodaj komentarz