Arroz con leche – hiszpański ryż na mleku

Dla wielu ryż na mleku to słodkie wspomnienie dzieciństwa. Deser ten nie figuruje tylko w kuchni polskiej - arroz con leche, czyli ryż na mleku z cynamonem i skórką cytrynową, wywodzi się z Hiszpanii. Sprawdzi się zarówno zimą w wersji na ciepło, jak i latem prosto z lodówki.

Danie: Śniadanie, Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Bez glutenu

Danie: Śniadanie, Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 litr mleka Łaciate 2%
  • 200 g ryżu krótkoziarnistego
  • 80 g cukru
  • 1 kora cynamonu
  • skórka starta z połowy cytryny
  • szczypta soli
  • cynamon w proszku

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka wlej mleko, dodaj cukier, korę cynamonu, skórę cytryny i sól. Postaw na palnik i zagotuj.



Krok 2

Ryż przełóż na sito i płucz do momentu, aż woda przestanie być mętna.



Krok 3

Do mleka dodaj ryż. Zamieszaj i zmniejsz ogień. Przykryj i gotuj około 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż wchłonie mleko, wyjmij korę cynamonu.



Krok 4

Ryż przełóż do pucharków. Posyp cynamonem. Serwuj na ciepło lub po schłodzeniu. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.