Miód zagotować wraz z przyprawą do piernika. Zdjąć z ognia, dodać masło i mieszać do momentu aż masło roztopi się. Całość ostudzić. Śmietankę wymieszać z sodą i odstawić aby podwoiła swoją objętość. Białka ubić na pianę, dodawać małymi porcjami cukier. Następnie dodać żółtka i całość ponownie zmiksować. Masę wylać do mąki wymieszanej z kakao, wymieszać. Następnie dodać miód, ponownie wymieszać. Na koniec dodać śmietankę i ponownie wymieszać. Ciasto przykryć i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie ciasto posypać mąką i rozwałkować na grubość 3 - 4 mm. Za pomocą foremek wykrawać pierniki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać pierniczki. Piec 7 - 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Na koniec przygotować polewę. Mleko podgrzać, dodać połamaną czekoladę. Całość podgrzewać do momentu aż czekolada rozpuści się. Przygotowaną polewą posmarować pierniki.
Dodaj komentarz