Sernik Miętowy

Autor:

Aneta Gwiner

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Ze śmietanką

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Spód

  • 25 g posiekanych wiśni kandyzowanych
  • 25 g posiekanej skórki pomarańczowej
  • 25 g posiekanej suszonej żurawiny
  • 100 g zblendowanych płatków migdałowych
  • 25 g mąki pszennej
  • 50 g masła Łaciate
  • 60 g cukru
  • 25 ml śmietanki kremówki Łaciata
  • 1 łyżeczka kakao

Ciasto

  • 1 kg twarogu do sernika
  • 200 g cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 8 łyżek zimnej wody
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 500 ml śmietanki kremówki Łaciata
  • 2 garście świeżej mięty
  • 100 g cukierków miętowych

Dodatkowo

  • 2 galaretki przezroczyste Winiary
  • posiekana czekolada gorzka lub mleczna

Przygotowanie

Spód
Rozpuszczamy masło z cukrem (cukier się całkowicie nie rozpuści). Zdejmujemy z ognia i dolewamy śmietankę. Dodajemy wiśnie, skórkę pomarańczową, żurawinę, płatki migdałowe, mąkę i kakao mieszamy. Dodajemy do bakalii przestudzone masło z cukrem i mieszamy. Bakaliami z masłem wykładamy spód tortownicy i ugniatamy łyżeczką. Pieczemy spód w temp. 160ºC przez ok. 10 minut. Studzimy spód.

Ciasto
100 ml śmietany kremówki gotujemy z 1 garścią mięty i zostawiamy pod przykryciem, aż mięta odda smak i kolor. Odcedzamy śmietanę od mięty. Ser miksujemy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie i czekamy, aż napęcznieje. Na parze wodnej podgrzewamy żelatynę, aż stanie się płynna. Do masy twarogowej dodajemy żelatynę i sok z cytryny. Garść listków mięty szatkujemy i mieszamy ze śmietanką zagotowaną z miętą. Dodajemy do masy twarogowej i mieszamy. Pozostałe 400 ml śmietanki ubijamy i dodajemy do twarogu. Mieszamy. Dodajemy pokruszone cukierki miętowe i mieszamy z masą twarogową. Masę serową przelewamy na wystudzony spód florentyński i posypujemy posiekaną czekoladą i zostawiamy w lodówce na ok 2 godziny.

Dodatkowo
W międzyczasie rozpuszczamy 2 torebki galaretki przezroczystej i czekamy do wystudzenia. Po 2 godzinach kroimy sernik na mniejsze części i układamy w formie kawałek obok kawałka, między kawałkami powinno być ok 2 cm wolnego miejsca (Ja układam w formie keksowej). Zalewamy serniczki wystudzoną ale jeszcze nie stężałą galaretką. Wkładamy do lodówki, aż galaretka stężeje.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis