Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Rozpuszczamy masło z cukrem (cukier się całkowicie nie rozpuści). Zdejmujemy z ognia i dolewamy śmietankę. Dodajemy wiśnie, skórkę pomarańczową, żurawinę, płatki migdałowe, mąkę i kakao mieszamy. Dodajemy do bakalii przestudzone masło z cukrem i mieszamy. Bakaliami z masłem wykładamy spód tortownicy i ugniatamy łyżeczką. Pieczemy spód w temp. 160ºC przez ok. 10 minut. Studzimy spód.
100 ml śmietany kremówki gotujemy z 1 garścią mięty i zostawiamy pod przykryciem, aż mięta odda smak i kolor. Odcedzamy śmietanę od mięty. Ser miksujemy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie i czekamy, aż napęcznieje. Na parze wodnej podgrzewamy żelatynę, aż stanie się płynna. Do masy twarogowej dodajemy żelatynę i sok z cytryny. Garść listków mięty szatkujemy i mieszamy ze śmietanką zagotowaną z miętą. Dodajemy do masy twarogowej i mieszamy. Pozostałe 400 ml śmietanki ubijamy i dodajemy do twarogu. Mieszamy. Dodajemy pokruszone cukierki miętowe i mieszamy z masą twarogową. Masę serową przelewamy na wystudzony spód florentyński i posypujemy posiekaną czekoladą i zostawiamy w lodówce na ok 2 godziny.
W międzyczasie rozpuszczamy 2 torebki galaretki przezroczystej i czekamy do wystudzenia. Po 2 godzinach kroimy sernik na mniejsze części i układamy w formie kawałek obok kawałka, między kawałkami powinno być ok 2 cm wolnego miejsca (Ja układam w formie keksowej). Zalewamy serniczki wystudzoną ale jeszcze nie stężałą galaretką. Wkładamy do lodówki, aż galaretka stężeje.
Dodaj komentarz