Wybuchowa Panna cotta

Autor:

Marzena

Danie: Deser

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Wybuchowa Panna cotta

  • 1 galaretka wiśniowa, 3 łyżeczki żelatyny, laska wanilii , 250 ml śmietanki 30 procentowej łaciatej, 250 ml mleka łaciatego, 8 dag cukru, pestki z małego granatu

Przygotowanie

Krok 1

Galaretkę przygotowujemy wg przepisu podanego na opakowaniu w 400 ml wody. Studzimy.Połowę galaretki rozlewamy w foremki i wstawiamy do lodówki do stężenia. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na 5 minut.



Krok 2

Z laski wanilii wydłubujemy ziarenka.Do małego rondelka wlewamy śmietankę i mleko.Dodajemy cukier , ziarenka wanilii i podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Całość podgrzewamy .Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę.Mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia.Studzimy i zalewamy galaretki.



Krok 3

Ponownie wstawiamy do lodówki aż całość zastygnie. Następnie zalewamy pozostała galaretką i schładzamy w lodówce około 2 godziny. Po upływie tego czasu przekładamy na talerz.Na wierzchu układamy pestki granatu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.