Czerwone kremowe ciasto

Ciasto zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Przełożenie ciasta dwoma rodzajami sera sprawia, że ciasto jest wilgotne i puszyste. Deser prosty w wykonaniu. Polecamy przygotować go wcześnie rano, by zdążył schłodzić się w lodówce, przed podaniem go gościom

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g masła Łaciate
  • 4 jajka (średnie)
  • 370 g mąki tortowej
  • 40 g kakao w proszku
  • 300 g cukru białego lub brązowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 370 g serka mascarpone
  • 370 g serka typu Philadelphia
  • 500 ml schłodzonej Śmietanki Łaciatej 36%
  • 2 łyżeczki czerwonego barwnika (w żelu)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Nastaw piekarnik na 160°C. Do miski włóż miękkie masło, cukier i ekstrakt z wanilii. Miksuj na puszystą pianę. Stopniowo dodawaj po jednym jajku, cały czas ubijając.



Krok 2

W drugiej misce wymieszaj przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i sól. Po tym jak składniki się połączą, dodaj je do pierwszej miski. Mieszaj. Dodaj jogurt naturalny i barwnik spożywczy.



Krok 3

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia lub całą wysmaruj masłem, łącznie z bokami. Przełóż ciasto. Wyrównaj wierzch i piecz w piekarniku przez ok. 50 min.



Krok 4 

Wyciągnij ciasto z piekarnika. Kiedy ostygnie przekrój je w poziomie na 2 części.



Krok 5

Teraz pora na śmietankę Łaciatą. Ubij ją na sztywną pianę, w trakcie dodaj 2 łyżki cukru pudru.



Krok 6

Połącz w osobnej misce dwa rodzaje serków i również je zmiksuj na gładką masę. Ser połącz z ubitą śmietanką Łaciatą i wysmaruj wierzch każdej z części ciasta. Przed podaniem schładzaj w lodówce kilka godzin.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.