Ciasto zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Przełożenie ciasta dwoma rodzajami sera sprawia, że ciasto jest wilgotne i puszyste. Deser prosty w wykonaniu. Polecamy przygotować go wcześnie rano, by zdążył schłodzić się w lodówce, przed podaniem go gościom
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 10
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ze śmietanką
Nastaw piekarnik na 160°C. Do miski włóż miękkie masło, cukier i ekstrakt z wanilii. Miksuj na puszystą pianę. Stopniowo dodawaj po jednym jajku, cały czas ubijając.
W drugiej misce wymieszaj przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i sól. Po tym jak składniki się połączą, dodaj je do pierwszej miski. Mieszaj. Dodaj jogurt naturalny i barwnik spożywczy.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia lub całą wysmaruj masłem, łącznie z bokami. Przełóż ciasto. Wyrównaj wierzch i piecz w piekarniku przez ok. 50 min.
Wyciągnij ciasto z piekarnika. Kiedy ostygnie przekrój je w poziomie na 2 części.
Teraz pora na śmietankę Łaciatą. Ubij ją na sztywną pianę, w trakcie dodaj 2 łyżki cukru pudru.
Połącz w osobnej misce dwa rodzaje serków i również je zmiksuj na gładką masę. Ser połącz z ubitą śmietanką Łaciatą i wysmaruj wierzch każdej z części ciasta. Przed podaniem schładzaj w lodówce kilka godzin.
Dodaj komentarz