Czerwone pesto z suszonych pomidorów

Czerwone pesto jest traktowane nieco po macoszemu - ewidentnie prym wiedzie jego zielona wersja. Tymczasem pesto z suszonych pomidorów jest równie pyszne i proste w przygotowaniu. Wymieszane z makaronem stworzy szybki obiad. Świetnie smakuje także jako smarowidło do pieczywa.

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Wegetariańskie

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Wegetariańskie

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 słoik suszonych pomidorów w oleju,
  • - 2 łyżki orzeszków piniowych,
  • - 2 łyżki tartego parmezanu,
  • - 1 ząbek czosnku,
  • - 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • - garść listków świeżej bazylii,
  • - sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni, jednocześnie uważając, by się nie przypaliły.



Krok 2

Czosnek pokroić w plasterki.



Krok 3

Suszone pomidory, orzeszki piniowe, parmezan, czosnek, oliwę z oliwek i bazylię umieścić w pojemniku blendera. Zblendować. Jeśli pesto jest zbyt gęste, dodać oliwy z oliwek lub oleju z suszonych pomidorów.



Krok 4

Spróbować pesto, posolić i popieprzyć do smaku. Przechowywać w słoiczku w lodówce.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.