Czerwone pesto jest traktowane nieco po macoszemu - ewidentnie prym wiedzie jego zielona wersja. Tymczasem pesto z suszonych pomidorów jest równie pyszne i proste w przygotowaniu. Wymieszane z makaronem stworzy szybki obiad. Świetnie smakuje także jako smarowidło do pieczywa.
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Orzechy
Wegetariańskie
Bez glutenu
Bez laktozy
Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni, jednocześnie uważając, by się nie przypaliły.
Czosnek pokroić w plasterki.
Suszone pomidory, orzeszki piniowe, parmezan, czosnek, oliwę z oliwek i bazylię umieścić w pojemniku blendera. Zblendować. Jeśli pesto jest zbyt gęste, dodać oliwy z oliwek lub oleju z suszonych pomidorów.
Spróbować pesto, posolić i popieprzyć do smaku. Przechowywać w słoiczku w lodówce.
Dodaj komentarz