Kurczak maślany (butter chicken)

Kuchnia indyjska słynie z aromatycznych, dobrze doprawionych potraw. Kluczem do wydobycia maksymalnego smaku jest długie marynowanie mięsa - kilka godzin to absolutne minimum. Indyjskie przyprawy są obecnie dostępne w każdym większym sklepie, dlatego nie pozostaje nic innego, jak skompletować składniki i zacząć działać w kuchni!

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Bez glutenu

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Bez glutenu

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Kurczak:

  • - 500 g filetu z kurczaka,
  • - sok z ½ limonki,
  • - ½ szklanki jogurtu naturalnego Milko,
  • - 2 starte ząbki czosnku,
  • - 1 łyżka startego korzenia imbiru,
  • - 1 łyżka przyprawy garam masala,
  • - 1 łyżeczka kurkumy,
  • - ½ łyżeczki sproszkowanej papryczki chili,
  • - sól i pieprz

Sos:

  • - ¼ szklanki orzechów nerkowca,
  • - 250 ml passaty pomidorowej,
  • - 125 ml śmietanki kremówki 30% Łaciata,
  • - 2 łyżki masła Łaciate,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - 1 cebula,
  • - 1 łyżeczka przyprawy garam masala,
  • - ½ łyżeczki kuminu,
  • - ½ łyżeczki kurkumy,
  • - ½ łyżeczki mielonej kolendry,
  • - ½ łyżeczki sproszkowanej papryczki chili,
  • - ¼ łyżeczki cynamonu,
  • - sól

Dodatkowo:

  • - 150 g ryżu,
  • - posiekana kolendra

Przygotowanie

Krok 1

Filet z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę. Umieścić w misce wraz ze wszystkimi przyprawami, jogurtem naturalnym i sokiem z limonki. Dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić do zamarynowania na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.



Krok 2

Orzechy nerkowca zalać wodą i odstawić do namoczenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.



Krok 3

Przygotować sos: cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę oraz czosnek i przyprawy (oprócz soli). Smażyć 1 minutę, następnie dodać orzechy nerkowca. Smażyć 2 minuty. Wlać passatę pomidorową i trochę wody, przykryć i dusić około 10 minut. Następnie przelać do pojemnika blendera i zmiksować na gładki sos.



Krok 4

W międzyczasie ugotować ryż według instrukcji na opakowaniu.



Krok 5

Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać zamarynowanego kurczaka i obsmażyć. Zalać sosem pomidorowym. Gdy całość się zagotuje, wlać śmietankę. Gotować jeszcze 3 minuty, następnie spróbować i doprawić solą.



Krok 6

Kurczaka zdjąć z ognia, przełożyć na talerze. Serwować z ryżem i posiekaną kolendrą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.