Kuchnia indyjska słynie z aromatycznych, dobrze doprawionych potraw. Kluczem do wydobycia maksymalnego smaku jest długie marynowanie mięsa - kilka godzin to absolutne minimum. Indyjskie przyprawy są obecnie dostępne w każdym większym sklepie, dlatego nie pozostaje nic innego, jak skompletować składniki i zacząć działać w kuchni!
Danie: Obiad
Osób: 3
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy
Bez glutenu
Ze śmietanką
Filet z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę. Umieścić w misce wraz ze wszystkimi przyprawami, jogurtem naturalnym i sokiem z limonki. Dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić do zamarynowania na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
Orzechy nerkowca zalać wodą i odstawić do namoczenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
Przygotować sos: cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę oraz czosnek i przyprawy (oprócz soli). Smażyć 1 minutę, następnie dodać orzechy nerkowca. Smażyć 2 minuty. Wlać passatę pomidorową i trochę wody, przykryć i dusić około 10 minut. Następnie przelać do pojemnika blendera i zmiksować na gładki sos.
W międzyczasie ugotować ryż według instrukcji na opakowaniu.
Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać zamarynowanego kurczaka i obsmażyć. Zalać sosem pomidorowym. Gdy całość się zagotuje, wlać śmietankę. Gotować jeszcze 3 minuty, następnie spróbować i doprawić solą.
Kurczaka zdjąć z ognia, przełożyć na talerze. Serwować z ryżem i posiekaną kolendrą.
Dodaj komentarz