Pizza z kalafiora

Autor:

Monika Och

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • Kalafior
  • 1 jajko
  • 10 dag żółtego sera
  • Szczypta oregano, ziół prowansalskich
  • Sól
  • Pieprz

Dodatki:

  • 3 łyżeczki ketchupem
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 4 plasterków szynki
  • Mały pomidor
  • Cebulka
  • 3 łyżki smażonych pieczarek
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej

Przygotowanie

Krok 1

Kalafior kroimy (bez tych twardych części) na desce.



Krok 2

W garnku zagotowujemy około 1 szklankę wody. Wrzucamy rozdrobniony kalafior i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Odstawiamy na chwilkę do ostygnięcia.



Krok 3

Odcedzamy kalafior z nadmiaru wody najpierw za pomocą sitka. Później wykładamy na szmatkę i dociskamy ręką wyciskając nadmiar wody. Dodatkowo można pognieść kalafiora tłuczkiem do ziemniaków.



Krok 4

Odciśnięty kalafior przekładamy do garnka, dodajemy jajko, starty ser i przyprawy. Mieszamy za pomocą łyżki.



Krok 5

Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Blaszkę smarujemy oliwą. Nasze ciasto nakładamy na blaszkę. Formujemy z ciasta kółko. Podpiekamy nasz spód przez około 20 minut. Wyjmujemy, nakładamy pozostałe składniki i ponownie pieczemy przez około 10 minut, przed końcem pieczenia posypujemy serem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.