Kalafior kroimy (bez tych twardych części) na desce.
W garnku zagotowujemy około 1 szklankę wody. Wrzucamy rozdrobniony kalafior i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Odstawiamy na chwilkę do ostygnięcia.
Odcedzamy kalafior z nadmiaru wody najpierw za pomocą sitka. Później wykładamy na szmatkę i dociskamy ręką wyciskając nadmiar wody. Dodatkowo można pognieść kalafiora tłuczkiem do ziemniaków.
Odciśnięty kalafior przekładamy do garnka, dodajemy jajko, starty ser i przyprawy. Mieszamy za pomocą łyżki.
Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Blaszkę smarujemy oliwą. Nasze ciasto nakładamy na blaszkę. Formujemy z ciasta kółko. Podpiekamy nasz spód przez około 20 minut. Wyjmujemy, nakładamy pozostałe składniki i ponownie pieczemy przez około 10 minut, przed końcem pieczenia posypujemy serem.
Dodaj komentarz