Zapiekanka z ostrygami

Ostrygi są afrodyzjakiem. Mają ogromne ilości cynku, są bogate w białko, posiadają liczne witaminy i minerały. Dodatkowo nie są zbytnio kaloryczne. Warto wypróbować je w wersji zapiekanej z makaronem i serem.

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie:

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g makaronu rurki
  • 100 g żółtego sera
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 limonka
  • 10 ostryg
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 200°C.



Krok 2

Otwieramy ostrygi i skrapiamy sokiem z limonki. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Ser ścieramy na tarce.



Krok 3

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwa z oliwek. Na dnie układamy makaron, następnie plasterki mozzarelli. Solimy i pieprzymy. Umieszczamy ostrygi i posypujemy startym serem.



Krok 4

Pieczemy 10 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.