Czerwony dżem porzeczkowy

Dżem o lekko galaretowatej konsystencji, idealny do świątecznych wypieków

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki :

  • 500 g porzeczek
  • 400 g cukru (można dosłodzić w trakcie, albo dodać mniej cukru)
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Porzeczki obrać, wypłukać dokładnie i odsączyć.



Krok 2

Umyte owoce zasypać cukrem, lekko rozgnieść widelcem.



Krok 3

Gdy owoce zaczną puszczać sok przerzucić je do garnka i gotować. Dodać sok z połówki cytryny, zamieszać i gotować przez około 30 minut. Kiedy dżem będzie wystarczająco gęsty przełożyć do słoików.



Krok 4

Gotowe słoiki z dżemem postawić do góry dnem do momentu wystygnięcia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.