Risotto ze szpinakiem

Risotto w wersji na zielono. Szpinak bogaty w składniki odżywcze sprawia, że danie jest zdrowe i dla każdego. Polecane na lunch, kolację lub danie główne.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu do risotto
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 125 ml wytrawnego białego wina
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciata 30%
  • 60 ml oliwy
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek

Przygotowanie

Krok 1

Szpinak myjemy i osuszamy.



Krok 2

W wysokiej patelni wlewamy olej i podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy listka szpinaku i smażymy całość przez 2 minuty. Następnie dodajemy ryż i smażymy kolejną minutę.



Krok 3

Wlewamy wino i czekamy, aż odparuje, wtedy stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut.



Krok 4

Na koniec dodajemy masło i śmietankę Łaciatą. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Całość mieszamy.



Wskazówki

W wersji dla dzieci nie dodajemy wino. Zamieniamy je na bulion.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.