Czosnek marynowany

Świeży dodatek do mięs, bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 50 dag czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu (na 1 słoik)
  • Bazylia
  • oliwa (na 1 słoik 1 łyżeczka)
  • ½ l wody
  • 5-6 łyżek octu winnego
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek obieramy, sparzamy wrzątkiem i przepłukujemy zimną wodą.



Krok 2

Na dno słoika wsypujemy estragon, odrobinę bazylii oraz układamy ząbki czosnku.



Krok 3

Z wody, octu, soli i cukru przygotowujemy zalewę wg. smaku. Zagotowujemy ją i studzimy. Wystudzoną zalewę wlewamy do słoików. Do każdego słoika dolewamy łyżeczkę oliwy.



Krok 4

Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 10-15 minut



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.