Prosty przepis na zapiekankę. Idealna alternatywa na obiad. Przepis jest prosty w przygotowaniu, a danie niezwykle sycące.
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wegetariańskie
Bez glutenu
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grube plastry. Gotujemy 10 minut w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek i pokrojony drobno por. Następnie dodajemy szpinak. Całość smażymy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. W misce mieszamy jajka z 3 łyżkami jogurtu greckiego. Dodajemy szpinak oraz połowę ricotty i sera feta. Dodajemy oregano i gałkę muszkatołową. W drugiej misce mieszamy resztę jogurtu greckiego z pozostałą częścią ricotty oraz sera feta.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Układamy naprzemiennie: warstwę ziemniaków, szpinaku, sosu serowego.
Pieczemy 30 minut.
Dodaj komentarz