Zapiekanka ze szpinakiem i ziemniakami

Prosty przepis na zapiekankę. Idealna alternatywa na obiad. Przepis jest prosty w przygotowaniu, a danie niezwykle sycące.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Bez glutenu

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Bez glutenu


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 600 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 4 jajka
  • 200 g sera feta
  • 250 sera ricotta
  • 8 łyżek jogurtu greckiego
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • oregano

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grube plastry. Gotujemy 10 minut w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek i pokrojony drobno por. Następnie dodajemy szpinak. Całość smażymy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Krok 2

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. W misce mieszamy jajka z 3 łyżkami jogurtu greckiego. Dodajemy szpinak oraz połowę ricotty i sera feta. Dodajemy oregano i gałkę muszkatołową. W drugiej misce mieszamy resztę jogurtu greckiego z pozostałą częścią ricotty oraz sera feta.



Krok 3

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Układamy naprzemiennie: warstwę ziemniaków, szpinaku, sosu serowego.



Krok 4

Pieczemy 30 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.