Wiosenne risotto z zielonymi warzywami

Kremowe risotto z zielonymi szparagami, groszkiem i cukinią to świetny sposób na wykorzystanie sezonu na polskie, świeże warzywa. Idealnie sprawdzi się na wiosenny obiad lub kolację. Risotto wymaga odrobiny cierpliwości, jednak jego smak z pewnością wynagrodzi oczekiwanie.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 g ryżu do risotto
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 300 g zielonego groszku
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g tartego sera Jantar
  • 1,25 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 120 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • skórka starta z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek pokroić w plasterki.



Krok 2

Cukinię przekroić na pół, wydrążyć pestki i pokroić w plasterki. Szparagi umyć, osuszyć, usunąć zdrewniałe końce. Pokroić na kawałki (główki zachować w całości).



Krok 3

W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę masła. Dodać cebulę, smażyć około 5 minut, a następnie dodać czosnek i smażyć 30 sekund. Dodać łyżkę masła, wrzucić ryż. Smażyć razem następne 2-3 minuty.



Krok 4

Zalać winem i gotować, aż odparuje. Następnie wlać chochlę bulionu. Poczekać, aż ryż wchłonie płyn i wlać kolejną chochlę. Powtarzać do momentu, aż bulion się skończy. Przed wlaniem ostatniej łyżki bulionu, do garnka dołożyć szparagi, groszek i cukinię.



Krok 5

Cytrynę sparzyć i wyszorować, a następnie zetrzeć skórkę.



Krok 6

Gdy warzywa i ryż będą już miękkie, zdjąć garnek z palnika. Dodać ser Jantar, skórkę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Posolić i popieprzyć do smaku.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.