Alternatywny, tani i łatwy sposób na mięso wołowe. Mimo małej ilości składników i prostego przygotowania, czosnkowa wołowina jest bardzo aromatyczna i rozpływa się w ustach. Wymaga bardzo mało pracy (nie wliczając czasu potrzebnego na gotowanie).
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowujemy mieszankę przypraw: łączymy słodką paprykę, sól, pieprz. Mięso płuczemy i dokładnie suszymy. Przyprawiamy przygotowaną wcześniej mieszanką. Odstawiamy na 15 minut.
Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy mięso z każdej strony, do zarumienienia. Wołowinę przekładamy do garnka, zalewamy bulionem wołowym, dodajemy, jałowiec, ziele angielskie i liść laurowy. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy gaz i dusimy pod przykryciem przez ok. 1-1,5 godziny.
Obieramy czosnek, ścieramy i razem z tymiankiem dodajemy do garnka z wołowiną, a następnie dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut do przegryzienia.
Dodaj komentarz