Czosnkowa wołowina ekspresowa

Alternatywny, tani i łatwy sposób na mięso wołowe. Mimo małej ilości składników i prostego przygotowania, czosnkowa wołowina jest bardzo aromatyczna i rozpływa się w ustach. Wymaga bardzo mało pracy (nie wliczając czasu potrzebnego na gotowanie).

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 500 g mięsa wołowego
  • - mała główka czosnku (ok. 7 ząbków)
  • - 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • - 1 łyżeczka soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu
  • - 2 łyżeczki tymianku
  • - 2 łyżki oleju
  • - 2 szklanki naturalnego bulionu wołowego
  • - 2 liście laurowe
  • - 3 ziela angielskie
  • - 2 kulki jałowca

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy mieszankę przypraw: łączymy słodką paprykę, sól, pieprz. Mięso płuczemy i dokładnie suszymy. Przyprawiamy przygotowaną wcześniej mieszanką. Odstawiamy na 15 minut.



Krok 2

Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy mięso z każdej strony, do zarumienienia. Wołowinę przekładamy do garnka, zalewamy bulionem wołowym, dodajemy, jałowiec, ziele angielskie i liść laurowy. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy gaz i dusimy pod przykryciem przez ok. 1-1,5 godziny.



Krok 3

Obieramy czosnek, ścieramy i razem z tymiankiem dodajemy do garnka z wołowiną, a następnie dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut do przegryzienia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.