Pyszna letnia tarta, która sprawdzi się w upalny dzień. Jest słodka i lekka. Z dodatkiem świeżych sezonowych owoców smakuje bardzo orzeźwiająco.
Danie: Podwieczorek
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Mąkę przesiewamy dodajemy masło i siekamy. Dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy w kulę. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 180°C.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Formę do tarty smarujemy odrobiną masła i posypujemy bułką tartą. Wykładamy formę ciastem. Następnie przykrywamy je papierem do pieczenia obciążonym np. ryżem. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier do pieczenia z wierzchu i jeszcze pieczemy przez 10 minut. Wyjmujemy i studzimy. Nie wyłączamy piekarnika.
W misce miksujemy jogurt, jajka, cukier puder, miód i mąkę. Na ostudzone ciasto wylewamy masę jogurtową. Wkładamy tarte do piekarnika na około 30 minut.
Jak tarta będzie gotowa i schłodzona układamy na niej owoce.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Niezapominajka
Opublikowany: 2018-01-21 15:48:00
Ale wygląda odlotowo i takie piękne owoce w środku zimy :)
Odpowiedz