Tarta z kremem jogurtowym i owocami

Pyszna letnia tarta, która sprawdzi się w upalny dzień. Jest słodka i lekka. Z dodatkiem świeżych sezonowych owoców smakuje bardzo orzeźwiająco.

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 220 g mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • 125 g masła Łaciate zimnego
  • Szczypta soli – ok. ¼ łyżeczki

Farsz:

  • 600 g jogurtu greckiego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki miodu
  • ¾ szkl. cukru pudru
  • Ok. 50 g borówek
  • Ok. 50 g jagód
  • Ok. 50 g malin
  • Ok. 50 g jeżyn

Dodatkowo:

  • Ok. 80 g ryżu suchego

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiewamy dodajemy masło i siekamy. Dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy w kulę. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.



Krok 2

Nagrzewamy piekarnik do 180°C.



Krok 3

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Formę do tarty smarujemy odrobiną masła i posypujemy bułką tartą. Wykładamy formę ciastem. Następnie przykrywamy je papierem do pieczenia obciążonym np. ryżem. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier do pieczenia z wierzchu i jeszcze pieczemy przez 10 minut. Wyjmujemy i studzimy. Nie wyłączamy piekarnika.



Krok 4

W misce miksujemy jogurt, jajka, cukier puder, miód i mąkę. Na ostudzone ciasto wylewamy masę jogurtową. Wkładamy tarte do piekarnika na około 30 minut.



Krok 5

Jak tarta będzie gotowa i schłodzona układamy na niej owoce.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Niezapominajka

Opublikowany: 2018-01-21 15:48:00

Ale wygląda odlotowo i takie piękne owoce w środku zimy :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.