Dalgona coffe z serkiem homogenizowanym

Ten deser podaje się przeważnie ze schłodzonym mlekiem, ale naszym zdaniem z dodatkiem serka homogenizowanego smakuje wyśmienicie.

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 łyżki białego cukru
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 200 ml zimnego mleka Mazurski Smak 2%
  • 1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego lub czekoladowego Rolmlecz

Przygotowanie

Przygotowanie:

Przesyp do naczynia cukier, kawę i wodę. Za pomocą miksera lub blendera ubij składniki na sztywną pianę. Zwróć uwagę, aby kawa dobrze się rozpuściła i nie było grudek. W osobnym naczyniu wymieszaj mleko z serkiem homogenizowanym i rozlej do szklanek, do połowy ich wysokości. Na górę nałóż sporą porcję kawowej pianki. Przed podaniem możesz udekorować deser wiórkami czekoladowymi lub słodkim kakao w proszku. Smacznego!



Wskazówki

Aby powstała puszysta pianka, niezwykle istotne jest zachowanie proporcji wody, cukru i kawy, czyli 1:1:1. W przeciwnym razie pianka może zmienić swoją objętość i trwałość.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.