Sernik limonkowy

Pyszny, orzeźwiający sernik o idealnie kremowej konsystencji, którą otrzymuje się dzięki odpowiednio długiemu pieczeniu i chłodzeniu. Świetnie sprawdzi się latem, szczególnie na przyjęciach w ogrodzie. To jeden z tych deserów, których smak zostaje w pamięci na długo.

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Spód:

  • - 200 g ciasteczek zbożowych,
  • - 50 g masła Łaciate

Masa serowa:

  • - 750 g twarogu sernikowego Mlekpol,
  • - 200 g cukru pudru,
  • - 4 limonki,
  • - 4 jajka,
  • - 2 żółtka

Dodatkowo:

  • - 8 połówek plasterków limonki do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Masło roztopić i przestudzić. Ciasteczka rozdrobnić w malakserze, przełożyć do miski i połączyć z masłem.



Krok 2

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić masą ciasteczkową. Wstawić do lodówki na około 30 minut.



Krok 3

Limonki sparzyć i wyszorować. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.



Krok 4

W dużej misie umieścić twaróg, cukier puder, jajka, żółtka oraz sok i skórkę limonki. Zmiksować krótko, jedynie do połączenia składników.



Krok 5

Piekarnik nagrzać do 170°C. Na dole piekarnika umieścić blaszkę wypełnioną prawie w całości gorącą wodą.



Krok 6

Na ciasteczkowy spód wylać masę serową.



Krok 7

Wstawić do piekarnika i piec około 60 minut, kontrolując stopień ścięcia sernika (szczególnie na środku). Wystudzić w uchylonym piekarniku.



Krok 8

Wstawić do lodówki i schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.