Sernik limonkowy

Pyszny, orzeźwiający sernik o idealnie kremowej konsystencji, którą otrzymuje się dzięki odpowiednio długiemu pieczeniu i chłodzeniu. Świetnie sprawdzi się na każdą okazję. To jeden z tych deserów, których smak zostaje w pamięci na długo.

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Spód:

  • 200 g ciasteczek zbożowych
  • 50 g masła Łaciate

Masa serowa:

  • 750 g twarogu sernikowego Mlekpol
  • 200 g cukru pudru
  • 4 limonki
  • 4 jajka
  • 2 żółtka

Dodatkowo:

  • 8 połówek plasterków limonki

Przygotowanie

Krok 1

Masło roztopi i przestudź. Ciasteczka rozdrobnij w malakserze, przełóż do miski i połącz z masłem.



Krok 2

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylep masą ciasteczkową. Wstaw do lodówki na około 30 minut.



Krok 3

Limonki sparz i wyszoruj. Zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok.



Krok 4

W dużej misie umieść twaróg, cukier puder, jajka, żółtka oraz sok i skórkę limonki. Zmiksuj krótko, jedynie do połączenia składników.



Krok 5

Piekarnik nagrzej do 170°C. Na dole piekarnika umieść blaszkę wypełnioną prawie w całości gorącą wodą.



Krok 6

Na ciasteczkowy spód wylej masę serową.



Krok 7

Wstaw do piekarnika i piecz około 60 minut, kontrolując stopień ścięcia sernika (szczególnie na środku). Wystudź w uchylonym piekarniku.



Krok 8

Wierzch sernika ozdób połówkami plasterków limonki. Wstaw do lodówki i schłodź przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.