Pyszny, orzeźwiający sernik o idealnie kremowej konsystencji, którą otrzymuje się dzięki odpowiednio długiemu pieczeniu i chłodzeniu. Świetnie sprawdzi się na każdą okazję. To jeden z tych deserów, których smak zostaje w pamięci na długo.
Danie: Deser
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Masło roztopi i przestudź. Ciasteczka rozdrobnij w malakserze, przełóż do miski i połącz z masłem.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylep masą ciasteczkową. Wstaw do lodówki na około 30 minut.
Limonki sparz i wyszoruj. Zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok.
W dużej misie umieść twaróg, cukier puder, jajka, żółtka oraz sok i skórkę limonki. Zmiksuj krótko, jedynie do połączenia składników.
Piekarnik nagrzej do 170°C. Na dole piekarnika umieść blaszkę wypełnioną prawie w całości gorącą wodą.
Na ciasteczkowy spód wylej masę serową.
Wstaw do piekarnika i piecz około 60 minut, kontrolując stopień ścięcia sernika (szczególnie na środku). Wystudź w uchylonym piekarniku.
Wierzch sernika ozdób połówkami plasterków limonki. Wstaw do lodówki i schłodź przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Smacznego!
Dodaj komentarz