Delikatna potrawka wieprzowo-musztardowa

Idealne do świeżego, chrupiącego pieczywa. Smaczne, sycące i rozgrzewające danie, które zaspokoi apetyt nawet największego głodomora. Polecane zwłaszcza miłośnikom musztardy.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 5 łyżek musztardy gruboziarnistej
  • 5 łyżek musztardy chrzanowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pierzu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka naturalnego bulionu warzywnego
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki śmietanki Łaciatej 12%
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie obsmażamy z każdej strony na patelni. Dodajemy cebulę i dusimy razem ok. 10 minut.



Krok 2

Po tym czasie zawartość patelni przekładamy do garnka. Dolewamy bulion, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość dusimy ok. 35 minut pod przykryciem.



Krok 3

Dodajemy musztardę i dusimy kolejne 15 minut. Po tym czasie dodajemy śmietankę Łaciatą wymieszaną z mąką. Mieszamy, dusimy jeszcze 5 minut. Posypujemy natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.