Idealne do świeżego, chrupiącego pieczywa. Smaczne, sycące i rozgrzewające danie, które zaspokoi apetyt nawet największego głodomora. Polecane zwłaszcza miłośnikom musztardy.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie obsmażamy z każdej strony na patelni. Dodajemy cebulę i dusimy razem ok. 10 minut.
Po tym czasie zawartość patelni przekładamy do garnka. Dolewamy bulion, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość dusimy ok. 35 minut pod przykryciem.
Dodajemy musztardę i dusimy kolejne 15 minut. Po tym czasie dodajemy śmietankę Łaciatą wymieszaną z mąką. Mieszamy, dusimy jeszcze 5 minut. Posypujemy natką pietruszki.
Dodaj komentarz