Empanadas to pieczone pierogi wywodzące się z Argentyny, które obecnie popularne są już na całym świecie. Dziś proponujemy wersję z lekko pikantnym farszem z mielonej wołowiny, kiełbasy chorizo i czerwonej fasoli. Empanadas najlepiej podawać z kwaśną śmietaną.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 2
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wszystkie składniki ciasta zagnieć i odłóż do lodówki na minimum 30 minut.
Cebulę i chorizo pokrój w kostkę. Czosnek drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i czosnek, zeszklij, a następnie dodaj chorizo. Gdy z chorizo wytopi się tłuszcz, dodaj mieloną wołowinę. Przesmaż.
Na patelnię dodaj przepłukaną fasolę i całość rozgnieć nieco widelcem. Dodaj koncentrat pomidorowy. Farsz dopraw słodką i ostrą papryką, cukrem, solą i pieprzem. Odstaw do przestudzenia.
Blat podsyp mąką. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość 4 mm. Szklanką wytnij kółka, które następnie lekko rozwałkuj. Na środek nałóż farsz, brzegi zwilż wodą i zaklej, formując pieroga. Widelcem dociśnij brzegi, upewniając się, że dobrze się skleiły.
Piekarnik nagrzej do 180°C (termoobieg).
Pierogi przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wymieszaj żółtko z odrobiną wody i posmaruj wierzch pierogów.
Empanadas wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut, do zarumienia. Podawaj z kwaśną śmietaną lub ulubionym sosem. Smacznego!
Dodaj komentarz