Empanadas z wołowiną, chorizo i fasolą

Empanadas to pieczone pierogi wywodzące się z Argentyny, które obecnie popularne są już na całym świecie. Dziś proponujemy wersję z lekko pikantnym farszem z mielonej wołowiny, kiełbasy chorizo i czerwonej fasoli. Empanadas najlepiej podawać z kwaśną śmietaną.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • - 250 g mąki pszennej,
  • - 200 g masła Łaciate,
  • - 200 g naturalnego serka śmietankowego Łaciaty,
  • - ¾ łyżeczki soli

Farsz:

  • - 250 g mięsa mielonego wołowego,
  • - 200 g czerwonej fasoli,
  • - 100 g kiełbasy chorizo,
  • - 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub passaty,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - 1 cebula,
  • - 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • - ½ łyżeczki papryki ostrej,
  • - szczypta cukru,
  • - olej do smażenia,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Dodatkowo:

  • - 1 żółtko

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie składniki ciasta zagnieść i odłożyć do lodówki na minimum 30 minut.



Krok 2

Cebulę i chorizo pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.



Krok 3

Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i czosnek, zeszklić, a następnie dodać chorizo. Gdy z chorizo wytopi się tłuszcz, dodać mieloną wołowinę. Przesmażyć.



Krok 4

Na patelnię dodać przepłukaną fasolę i całość rozgnieść nieco widelcem. Dodać koncentrat pomidorowy. Farsz doprawić słodką i ostrą papryką, cukrem, solą i pieprzem. Odstawić do przestudzenia.



Krok 5

Blat podsypać mąką. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 4 mm. Szklanką wycinać kółka, które następnie lekko rozwałkować. Na środek nałożyć farsz, brzegi zwilżyć wodą i zakleić, formując pieroga. Widelcem docisnąć brzegi, upewniając się, że dobrze się skleiły.



Krok 6

Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg).



Krok 7

Pierogi przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wymieszać żółtko z odrobiną wody i posmarować wierzch pierogów.



Krok 8

Empanadas wstawić do piekarnika i piec około 20 minut, do zarumienia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.