Empanadas z wołowiną, chorizo i fasolą

Empanadas to pieczone pierogi wywodzące się z Argentyny, które obecnie popularne są już na całym świecie. Dziś proponujemy wersję z lekko pikantnym farszem z mielonej wołowiny, kiełbasy chorizo i czerwonej fasoli. Empanadas najlepiej podawać z kwaśną śmietaną.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g masła Łaciate
  • 200 g serka śmietankowego Łaciaty naturalny
  • ¾ łyżeczki soli

Farsz:

  • 250 g mięsa mielonego wołowego
  • 200 g czerwonej fasoli
  • 100 g kiełbasy chorizo
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub passaty
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • szczypta cukru
  • olej do smażenia
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Dodatkowo:

  • 1 żółtko

Do podania:

  • śmietana Łaciata 18%
  • ulubiony sos

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie składniki ciasta zagnieć i odłóż do lodówki na minimum 30 minut.



Krok 2

Cebulę i chorizo pokrój w kostkę. Czosnek drobno posiekaj.



Krok 3

Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i czosnek, zeszklij, a następnie dodaj chorizo. Gdy z chorizo wytopi się tłuszcz, dodaj mieloną wołowinę. Przesmaż.



Krok 4

Na patelnię dodaj przepłukaną fasolę i całość rozgnieć nieco widelcem. Dodaj koncentrat pomidorowy. Farsz dopraw słodką i ostrą papryką, cukrem, solą i pieprzem. Odstaw do przestudzenia.



Krok 5

Blat podsyp mąką. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość 4 mm. Szklanką wytnij kółka, które następnie lekko rozwałkuj. Na środek nałóż farsz, brzegi zwilż wodą i zaklej, formując pieroga. Widelcem dociśnij brzegi, upewniając się, że dobrze się skleiły.



Krok 6

Piekarnik nagrzej do 180°C (termoobieg).



Krok 7

Pierogi przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wymieszaj żółtko z odrobiną wody i posmaruj wierzch pierogów.



Krok 8

Empanadas wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut, do zarumienia. Podawaj z kwaśną śmietaną lub ulubionym sosem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.