Delikatne, rozpływające się w ustach kotlety mielone z kurczaka

Kotlety mielone kojarzą się raczej z mięsem wołowym lub wieprzowym. Jednak wersja drobiowa jest równie smaczna i warto ją wypróbować. Delikatne kotleciki drobiowe z pieczarkami to świetny pomysł na rodzinny obiad.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego drobiowego
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki masła

Przygotowanie

Krok 1

300 g pieczarek kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy dość drobno. Pieczarki i cebulę podsmażamy delikatnie.



Krok 2

Mięso mielone z kurczaka łączymy z jajkiem, pieczarkami, cebulą i przyprawami.



Krok 3

Formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na patelni z obu stron, aż do zarumienienia.



Krok 4

Pozostałe pieczarki również kroimy w plasterki i obsmażamy na maśle. Podajemy jako „sos” do kotletów.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.