Grillowana faszerowana papryka

Pyszna, sycąca przekąska o wyrazistym smaku. Wspaniałe danie nie tylko na ogrodowe przyjęcie.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 4 duże czerwone papryki
  • 1 opakowanie Dipu śmietanowego z karmelizowaną cebulką i cheddarem typu Creme fraîche Mlekpol
  • 200 g kaszy gryczanej niepalonej ugotowanej al dente
  • 300 g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka
  • 100 g startego sera mozzarella w kostce Mlekpol
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pełne łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Umyj i osusz papryki, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.



Krok 2

Na patelni rozgrzej olej, dodaj mieloną słodką paprykę i tymianek. Zamieszaj a następnie dodaj mięso. Smaż przez 5 minut, w trakcie smażenia rozdrobnij mięso na mniejsze kawałki.



Krok 3

Do podsmażonego mięsa dodaj kaszę, zamieszaj. Przełóż farsz do miski, przestudź.



Krok 4

Do przestudzonego farszu dodaj posiekaną natkę pietruszki, drobno pokrojony czosnek oraz Dip śmietanowy. Zamieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.



Krok 5

Przygotowanym farszem nadziewamy wcześniej wydrążone i pokrojone na pół papryki. Zawiń je w folię aluminiową i grilluj na słabym ogniu przez ok 20 min. Po tym czasie odwiń folię i posyp z wierzchu serem każdą paprykę. Poczekaj aż się rozpuści i zdejmij z grilla. Podawaj lekko przestudzone.

Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.