Deser ryżowo - pomarańczowy

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Ryż:

  • 200 g ryżu
  • 7 łyżeczek cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Szczypta imbiru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 600 ml wody
  • 12 szt. goździków

Dodatkowo:

  • 3 małe szkl. soku pomarańczowego z cząsteczkami miąższu

Przygotowanie


Do rondla wlać wodę, dodać przyprawy i oba cukry, zagotować. Następnie wsypać ryż, mieszając na wolnym ogniu ugotować do miękkości. Usunąć z ugotowanego ryżu, goździki. Ryż przełożyć do wysokiego naczynia, zblendować, następnie dodawać po szklance soku, zblendować. Przelać deser do pucharków, posypać szczyptą cynamonu, odstawić na 25 minut do lodówki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.