Sernik nowojorski

Wspaniałe delikatne, puszyste, wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto. Sernik to z pewnością jedno z moich ulubionych ciast. Wypróbuj przepis na pyszny sernik nowojorski.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 opakowanie kruchych ciasteczek pełnoziarnistych
  • 70 g masła

Masa serowa:

  • 1,5 kg serka kremowego
  • 250 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 200 g gęstej, kwaśnej śmietany

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Przygotowujemy tortownicę: wykładamy spód papierem do pieczenia.



Krok 2

Ciastka wrzucamy do blendera. Dodajemy roztopione masło i blendujemy razem. Wykładamy uzyskaną masą spód tortownicy. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po wyjęciu z pieca, tortownicę szczelnie owijamy folią aluminiową i wstawiamy do naczynia żaroodpornego.



Krok 3

W tym czasie miksujemy wszystkie składniki na masę serową. Wylewamy do tortownicy. Do naczynia żaroodpornego wlewamy wrzątek (do połowy wysokości tortownicy).



Krok 4

Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni C, następnie 30 minut w temperaturze 160 stopni C.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Ciasteczkowa Pani :)

Opublikowany: 2018-02-18 09:11:00

Wygląda wyśmienicie, tak też smakuje:)

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.