Sos żurawinowy to przepyszny dodatek do dziczyzny i pieczonych mięs. Tradycyjnie podawany do świątecznych potraw w okresie bożonarodzeniowym.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Żórawinę zalać szklanką wody i gotować na małym ogniu aż owoce zaczną pękać, około 30 minut.
Wino w osobnym garnku połączyć z przyprawami: cynamonem, solą, goździkami, startą skórką pomarańczy i pokrojoną w cząstki pomarańczą. Doprowadzić do wrzenia i zostawić pod przykryciem.
Gdy żurawina zacznie się rozpadać, dodać do niej wino z przyprawami, wymieszać dokładnie i gotować tak długo, aż zgęstnieje.
Doprawić do smaku miodem i jeszcze gorącą przełożyć do słoiczków. Zakręcić je i pozostawić przez 10 minut odwrócone do góry dnem.
Gdy żurawina jest bardzo kwaśna, sos można doprawić kilkoma łyżeczkami cukru.
Dodaj komentarz