Sos żurawinowy

Sos żurawinowy to przepyszny dodatek do dziczyzny i pieczonych mięs. Tradycyjnie podawany do świątecznych potraw w okresie bożonarodzeniowym.

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 400 g świeżej żurawiny
  • 1 pomarańcza ze skórką
  • lampka czerwonego wytrawnego wina
  • 2-3 łyżeczki miodu
  • 5 goździków
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • szklanka wody

Przygotowanie

Krok 1

Żórawinę zalać szklanką wody i gotować na małym ogniu aż owoce zaczną pękać, około 30 minut.



Krok 2

Wino w osobnym garnku połączyć z przyprawami: cynamonem, solą, goździkami, startą skórką pomarańczy i pokrojoną w cząstki pomarańczą. Doprowadzić do wrzenia i zostawić pod przykryciem.



Krok 3

Gdy żurawina zacznie się rozpadać, dodać do niej wino z przyprawami, wymieszać dokładnie i gotować tak długo, aż zgęstnieje.



Krok 4

Doprawić do smaku miodem i jeszcze gorącą przełożyć do słoiczków. Zakręcić je i pozostawić przez 10 minut odwrócone do góry dnem.



Wskazówki

Gdy żurawina jest bardzo kwaśna, sos można doprawić kilkoma łyżeczkami cukru.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.