Ryż zapiekany z brzoskwiniami i budyniem

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 15 dag ryżu jaśminowego
  • 1 budyń malinowy
  • 500 ml mleka Łaciate
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 50-60 dag brzoskwiń

Kruszonka:

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki masła Łaciate
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżki płatków migdałowych
  • Sól

Przygotowanie

Kruszonka

Mąkę, masło, cukier i cukier z wanilią wsypać do miski, rozcierać palcami do momentu powstania kruszonki. Pod koniec dodać płatki migdałowe.




Brzoskwinie obrać, usunąć pestki, pokroić w kosteczkę.




Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem 100 ml mleka i odrobiny soli. Lekko przestudzić, dodać cynamon, 1 łyżkę masła, cukier, wymieszać.




Formę do zapiekania posmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, brzoskwinie i pozostały ryż, wyrównać.




Z 400 ml mleka i mączki budyniowej ugotować budyń, gorący wylać na ryż, posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać około 15-20 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.