Deser tiramisu z pomarańczą i kawą zbożową

: Deser w połączeniu z kawą zbożową i pomarańczą zasmakuje również dzieciom. Zamiast biszkoptów polecamy użyć pierników. Ten deser idealnie sprawdzi się także na święta.

Danie: Deser

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 200 ml gorącej wody
  • - 4 łyżeczki klasycznej kawy zbożowej
  • - 2 pomarańcze
  • - 2 goździki
  • - 100 g miodu wielokwiatowego
  • - 6 szt. pierniczków
  • - 2 żółtka
  • - 300 g serka mascarpone
  • - 1 łyżka cukru
  • - 2 łyżki miodowego syropu z gotowania pomarańczy
  • - 3 biszkopty do dekoracji
  • - kakao do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

W garnku podgrzej miód, dodaj goździki oraz pokrojone i obrane pomarańcze. Podgrzewaj, aż całość się zagotuje. Następnie odstaw do przestudzenia.



Krok 2

Zaparz kawę zbożową i odstaw do przestudzenia.



Krok 3

Żółtka zmiksuj z cukrem na puszystą pianę. Dodaj serek mascarpone i 2 łyżki ostudzonego syropu z pomarańczy.



Krok 4

Pierniki namocz w kawie zbożowej.



Krok 5

W szerokich szklankach skomponuj deser. Umieść po łyżce serka mascarpone, plaster pomarańczy z syropem i pokruszone pierniki. Czynność powtarzaj, aż do zapełnienia całej szklanki. Deser przed podaniem schładzaj ok. godzinę. Do dekoracji posyp wierzch kakao i wbij biszkopt.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.