: Deser w połączeniu z kawą zbożową i pomarańczą zasmakuje również dzieciom. Zamiast biszkoptów polecamy użyć pierników. Ten deser idealnie sprawdzi się także na święta.
Danie: Deser
Osób: 3
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
W garnku podgrzej miód, dodaj goździki oraz pokrojone i obrane pomarańcze. Podgrzewaj, aż całość się zagotuje. Następnie odstaw do przestudzenia.
Zaparz kawę zbożową i odstaw do przestudzenia.
Żółtka zmiksuj z cukrem na puszystą pianę. Dodaj serek mascarpone i 2 łyżki ostudzonego syropu z pomarańczy.
Pierniki namocz w kawie zbożowej.
W szerokich szklankach skomponuj deser. Umieść po łyżce serka mascarpone, plaster pomarańczy z syropem i pokruszone pierniki. Czynność powtarzaj, aż do zapełnienia całej szklanki. Deser przed podaniem schładzaj ok. godzinę. Do dekoracji posyp wierzch kakao i wbij biszkopt.
Dodaj komentarz