Kotlety z jarmużem i serem feta

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Sezam

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Sezam


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 kotlety schabowe
  • 8-10 liści jarmużu
  • 5 dag sera feta
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól
  • Pieprz

Dodatki:

  • Mąka
  • 1 jajko
  • Bułka tarta
  • 1-2 łyżki czarnego sezamu
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Umyte kotlety osuszyć papierowym ręcznikiem, rozbić tłuczkiem przez folię, oprószyć solą i pieprzem, natrzeć połową zmiażdżonego czosnku. Jarmuż blanszować, osączyć, usunąć grube łodyżki, liście drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, dodać pozostały czosnek i posiekany jarmuż, podsmażyć, przyprawić pieprzem, ostudzić. Na przygotowane mięso włożyć porcję jarmużu i sera.





Krok 2

Złożyć na pół, brzegi zbić tłuczkiem do mięsa lub spiąć wykałaczkami.





Krok 3

Panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z sezamem.





Krok 4

Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety osączyć na papierowym ręczniku.





Wskazówki

Nadzienie z jarmużu nie zawiera, soli ponieważ ser jest bardzo słony.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.