Kotlety z jarmużem i serem feta

-
Oceń przepis:

Autor przepisu:

Niezapominajka

Czas

Do 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

2

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten Jajko kurze Sezam

Składniki

Składniki:

2 kotlety schabowe

8-10 liści jarmużu

5 dag sera feta

1 łyżka masła Łaciate

1 ząbek czosnku

Sól

Pieprz

Dodatki:

Mąka

1 jajko

Bułka tarta

1-2 łyżki czarnego sezamu

Olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

  • Umyte kotlety osuszyć papierowym ręcznikiem, rozbić tłuczkiem przez folię, oprószyć solą i pieprzem, natrzeć połową zmiażdżonego czosnku. Jarmuż blanszować, osączyć, usunąć grube łodyżki, liście drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, dodać pozostały czosnek i posiekany jarmuż, podsmażyć, przyprawić pieprzem, ostudzić. Na przygotowane mięso włożyć porcję jarmużu i sera.

Krok 2

  • Złożyć na pół, brzegi zbić tłuczkiem do mięsa lub spiąć wykałaczkami.

Krok 3

  • Panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z sezamem.

Krok 4

  • Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety osączyć na papierowym ręczniku.

Wskazówki

  • Nadzienie z jarmużu nie zawiera, soli ponieważ ser jest bardzo słony.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0