Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Z 500 ml mleka odlej szklankę, a resztę zagotuj z masłem. W szklance wymieszaj proszek budyniowy z cukrem i wlej do gotującego się mleka szybko i dokładnie mieszając. Gotuj jeszcze przez 0,5 min i odstaw do ostudzenia, przykrywając folią spożywczą, by nie powstał kożuch.
Rozpuść galaretkę w 500 ml wrzącej wody i odstaw do ostudzenia. Wstaw do lodówki.
Pokrój truskawki w plasterki i ładne środkowe kawałki zostaw do późniejszej dekoracji ścianek pucharka. Resztę umieść na dnie pucharków i zalej galaretką. Wstaw do lodówki do stężenia.
Umieść pozostałe plasterki truskawek wokół ścianek pucharków, a następnie nałóż krem budyniowy.
Ubij śmietankę na sztywno. Nałóż ją do pucharków na krem i ozdób wedle uznania.
Dodaj komentarz