Deser z truskawkami, galaretką i kremem budyniowym

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • Truskawki - 400 g
  • Galaretka truskawkowy smak - 1 opakowanie
  • Budyń do ciast i kremów waniliowy - 1 opakowanie
  • Mleko - 500 ml
  • Cukier - 3 łyżki
  • Masło - 100 g
  • Śmietanka kremówka 30% - 200 ml

Przygotowanie


Z 500 ml mleka odlej szklankę, a resztę zagotuj z masłem. W szklance wymieszaj proszek budyniowy z cukrem i wlej do gotującego się mleka szybko i dokładnie mieszając. Gotuj jeszcze przez 0,5 min i odstaw do ostudzenia, przykrywając folią spożywczą, by nie powstał kożuch.



Krok 2

Rozpuść galaretkę w 500 ml wrzącej wody i odstaw do ostudzenia. Wstaw do lodówki.



Krok 3

Pokrój truskawki w plasterki i ładne środkowe kawałki zostaw do późniejszej dekoracji ścianek pucharka. Resztę umieść na dnie pucharków i zalej galaretką. Wstaw do lodówki do stężenia.



Krok 4

Umieść pozostałe plasterki truskawek wokół ścianek pucharków, a następnie nałóż krem budyniowy.



Krok 5

Ubij śmietankę na sztywno. Nałóż ją do pucharków na krem i ozdób wedle uznania.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.