Ciasto kopiec kreta z bananami i Nutellą

Autor:

mileneczka5

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 125 g mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 100 g miękkiego masła Łaciate,
  • 2 większe jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany kremówki 30% Łaciata,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 3 śmietan-fixy,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • 7 łyżek wody

Dodatkowo:

  • 3 banany,
  • czekolada starta na tarce o grubych oczkach dodana do masy śmietankowej,
  • 2-3 łyżki Nutelli do posmarowania bananów na cieście

Przygotowanie

Krok 1

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka, mąkę, roztopione masło, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i kakao i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Tortownicę o średnicy 26 cm natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Do tortownicy przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch łyżką. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut.



Krok 2

Upieczone ciasto wyciągamy z tortownicy odstawiamy do ostudzenia. Po przestudzeniu za pomocą łyżki wydrążamy jego środek, pozostawiając boki. Wydrążone ciasto kruszymy, bo będziemy nim obsypywać wierzch ciasta. Na wydrążonym cieście układamy obrane, pokrojone w polówki banany. Na bananach rozsmarowujemy krem Nutella.



Krok 3

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Śmietanę ubijamy z fixami i cukrem pudrem i wlewamy do niej żelatynę. Miksujemy jeszcze przez chwilę do całkowitego połączenia. Do tej masy dodajemy starta czekoladę i delikatnie mieszamy.



Krok 4

Masę z czekoladą wykładamy na banany z Nutellą, formujemy kopiec. Powstały kopiec dokładnie obsypujemy pozostałym z wydrążenia, pokruszonym kakaowym ciastem.



Krok 5

Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.