Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka, mąkę, roztopione masło, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i kakao i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Tortownicę o średnicy 26 cm natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Do tortownicy przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch łyżką. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut.
Upieczone ciasto wyciągamy z tortownicy odstawiamy do ostudzenia. Po przestudzeniu za pomocą łyżki wydrążamy jego środek, pozostawiając boki. Wydrążone ciasto kruszymy, bo będziemy nim obsypywać wierzch ciasta. Na wydrążonym cieście układamy obrane, pokrojone w polówki banany. Na bananach rozsmarowujemy krem Nutella.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Śmietanę ubijamy z fixami i cukrem pudrem i wlewamy do niej żelatynę. Miksujemy jeszcze przez chwilę do całkowitego połączenia. Do tej masy dodajemy starta czekoladę i delikatnie mieszamy.
Masę z czekoladą wykładamy na banany z Nutellą, formujemy kopiec. Powstały kopiec dokładnie obsypujemy pozostałym z wydrążenia, pokruszonym kakaowym ciastem.
Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Smacznego!
Dodaj komentarz