Dietetyczna sałatka z wędzoną makrelą

Danie szczególnie przydatne w okresie, kiedy spadek odporności jest największy. Pomocne również w diecie uzupełniającej niedobór wapnia. Makrela jest źródłem witamin B12, A, D 3, a fosforu i żelaza. Dzięki zawartości tłuszczy z rodziny omega 3 wpływa korzystnie na układ nerwowy. Potrawa godna polecenia!

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Fit

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 makrela wędzona
  • 1 woreczek ryżu
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 opakowanie czerwonej fasoli
  • 15 pomidorów koktajlowych
  • 5 łyżek kukurydzy
  • 6 gałązek kolendry
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • natka pietruszki

Sos:

  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Makrelę obieramy ze skóry i usuwamy ości, a następnie dzielimy na mniejsze kawałki. Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy na drobne plasterki. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.



Krok 2

Wszystkie składniki sałatki dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone kawałki makreli i ryż.



Krok 3

Do sałatki dodajemy odrobinę pieprzu. Całość polewamy sosem z jogurtu, majonezu i soku z cytryny. Następnie posypujemy posiekaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.