Danie szczególnie przydatne w okresie, kiedy spadek odporności jest największy. Pomocne również w diecie uzupełniającej niedobór wapnia. Makrela jest źródłem witamin B12, A, D 3, a fosforu i żelaza. Dzięki zawartości tłuszczy z rodziny omega 3 wpływa korzystnie na układ nerwowy. Potrawa godna polecenia!
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Fit
Makrelę obieramy ze skóry i usuwamy ości, a następnie dzielimy na mniejsze kawałki. Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy na drobne plasterki. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wszystkie składniki sałatki dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone kawałki makreli i ryż.
Do sałatki dodajemy odrobinę pieprzu. Całość polewamy sosem z jogurtu, majonezu i soku z cytryny. Następnie posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj komentarz