Galart z ozorem wołowym

Ozór wołowy w galarecie to świetna przystawka, która zrobi wrażenie wizualne i smakowe na gościach. Przygotowanie galartu jest bardzo proste, jednak gotowanie zajmuje sporo czasu (ale przecież gotuje się samo).

Danie: Kolacja

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg ozora wołowego
  • - 2 cebule
  • - 1 marchewka
  • - 1 pietruszka
  • - ½ puszki groszku
  • - 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • - 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • - 3 ziarenka ziela angielskiego
  • - 2 liście laurowe
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżka żelatyny
  • - 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Ozory myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, doprawiamy solą, pieprzem czarnym i ziołowym, a następnie gotujemy na wolnym ogniu do miękkości.



Krok 2

15 minut przed końcem gotowania wkładamy do garnka również marchewkę i pietruszkę.



Krok 3

Ugotowany bulion odcedzamy. Ozór chłodzimy w zimnej wodzie, obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plastry.



Krok 4

Odmierzamy litr bulionu, dodajemy żelatynę i mieszamy, aż żelatyna całkiem się rozpuści. W półmisku układamy plastry ozora, plasterki z marchewki, pietruszki, groszek i natkę pietruszki. Całość zalewamy galaretą i czekamy, aż stężeje.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.