Ozór wołowy w galarecie to świetna przystawka, która zrobi wrażenie wizualne i smakowe na gościach. Przygotowanie galartu jest bardzo proste, jednak gotowanie zajmuje sporo czasu (ale przecież gotuje się samo).
Danie: Kolacja
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ozory myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, doprawiamy solą, pieprzem czarnym i ziołowym, a następnie gotujemy na wolnym ogniu do miękkości.
15 minut przed końcem gotowania wkładamy do garnka również marchewkę i pietruszkę.
Ugotowany bulion odcedzamy. Ozór chłodzimy w zimnej wodzie, obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plastry.
Odmierzamy litr bulionu, dodajemy żelatynę i mieszamy, aż żelatyna całkiem się rozpuści. W półmisku układamy plastry ozora, plasterki z marchewki, pietruszki, groszek i natkę pietruszki. Całość zalewamy galaretą i czekamy, aż stężeje.
Dodaj komentarz