Tradycyjne bliny gryczane

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Fit

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • Ciasto na bliny:
  • 200 g mąki gryczanej
  • 130 g mąki pszennej
  • 400 ml mleka Łaciate 2%
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła Mazurski Smak
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • olej do smażenia
  • Do podania (według uznania)
  • kwaśna gęsta śmietana
  • kawior
  • kawałek wędzonej ryby
  • jajko

Przygotowanie

Przygotowanie

Drożdże wykrusz do miski, dodaj 3 łyżki letniego mleka, pół łyżeczki cukru i 1 łyżkę mąki pszennej.
Odstaw do wyrośnięcia na 15 -20 minut w ciepłym miejscu.
Mąkę pszenną i gryczaną wymieszaj, przesiej przez sitko. Dodaj do niej resztę mleka oraz rozpuszczone masło i podrośnięty zaczyn drożdżowy. Zamieszaj dokładnie.
Przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut aby ciasto podrosło.
Na patelni rozgrzej olej, nakładaj łyżką porcje placków i smaż placki z każdej strony do zrumienienia.
Podawaj z ulubionymi dodatkami - tradycyjnie serwuje się je z kwaśną, gęstą śmietaną i kawiorem, ale można podać je także z jajkiem i wędzoną rybą.
Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.