Risotto z kapustką radicchio

Radicchio, kształt ma bliższy sałacie chociażby lodowej, ale smakiem i kolorem przypomina bardziej cykorię. Najlepiej smakuje porą zimową. Zwłaszcza postną, bo smak ma gorzki i bardzo wyraźny.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 g cebuli
  • 1 główka radicchio
  • 1 szklanka ryżu do risotto
  • 1/2 szklanki wytrawnego, czerwonego wina
  • 50 g parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • Opcjonalnie: kilka gałązek szczypiorku

Przygotowanie

Krok 1

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy drobno posiekaną cebulę. Podsmażamy kilka minut, aż się zeszkli.



Krok 2

Wsypujemy ryż, smażymy 2 minuty. Dodajemy wino i odparowujemy je. Ciepły bulion dodajemy stopniowo. Cały czas mieszamy. Gotujemy, póki ryż nie zmięknie, a risotto nie zyska kremowej konsystencji. 5 minut przed końcem dodajemy ¾ porozdzielanych na drobne kawałki liści radicchio. Powinny zmięknąć przez ten czas.



Krok 3

Zdejmujemy z ognia. Dodajemy masło, śmietankę Łaciatą i start parmezan. Mieszamy całość.



Krok 4

Przed podaniem posypujemy gotowe danie kawałkami kapusty.



Wskazówki

Można przyozdobić szczypiorkiem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.