Radicchio, kształt ma bliższy sałacie chociażby lodowej, ale smakiem i kolorem przypomina bardziej cykorię. Najlepiej smakuje porą zimową. Zwłaszcza postną, bo smak ma gorzki i bardzo wyraźny.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy drobno posiekaną cebulę. Podsmażamy kilka minut, aż się zeszkli.
Wsypujemy ryż, smażymy 2 minuty. Dodajemy wino i odparowujemy je. Ciepły bulion dodajemy stopniowo. Cały czas mieszamy. Gotujemy, póki ryż nie zmięknie, a risotto nie zyska kremowej konsystencji. 5 minut przed końcem dodajemy ¾ porozdzielanych na drobne kawałki liści radicchio. Powinny zmięknąć przez ten czas.
Zdejmujemy z ognia. Dodajemy masło, śmietankę Łaciatą i start parmezan. Mieszamy całość.
Przed podaniem posypujemy gotowe danie kawałkami kapusty.
Można przyozdobić szczypiorkiem.
Dodaj komentarz