Dip serowy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 25 g masła
  • 25 g mąki pszennej
  • 250 ml zimnego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta mielonego pieprzu
  • 130 g sera cheddar startego na tarce o grubych oczkach
  • opcjonalnie: papryczka chili drobno posiekana lub trochę pasty chili

Przygotowanie

Krok 1

W garnku rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę. Smażymy, aż zacznie się pienić. Cały czas mieszając wlewamy powoli mleko. Podgrzewamy na średnim ogniu tak długo, aż masa zgęstnieje.



Krok 2

Zmniejszamy ogień i dodajemy przyprawy oraz starty ser. Mieszamy, aż ser się rozpuści.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.