Sos pieczarkowy z soczewicą

Autor:

Śnieżynka

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 cebula
  • 25-30 dag pieczarek
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szkl. ugotowanej soczewicy
  • 2-3 łyżki śmietany Łaciata 18%
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • 1,5 łyżki mąki
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle z oliwą.



Krok 2

Umyte pieczarki pokroić w półplasterki, połączyć z cebulą, poddusić przez kilka minut. Następnie wsypać miękką, osączoną soczewicę, wlać odrobinę wody, wymieszać, gotować przez kilka minut.



Krok 3

Do miseczki włożyć śmietanę, dodać mieloną paprykę i mąkę, dokładnie roztrzepać. Połączyć z pieczarkami zagotować. Doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem i solą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.