Zupa serowa z porem

Smaczna i prosta w przygotowaniu zupa serowa, która zachwyci smakiem każdego. Por nadaje jej lekkiej pikanterii. Idealna na rodzinny obiad lub spotkanie ze znajomymi.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 kostki serka topionego
  • 1 por
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • 3 łyżki masła Łaciate
  • ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 18%
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki ziół prowansalskich

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek i cebulę obieramy, drobno kroimy, a następnie obsmażamy na maśle. Dodajemy mąkę i mieszamy przez 3 minuty.



Krok 2

Całość zalewamy bulionem, przyprawiamy i dusimy ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy serki topione i śmietankę Łaciatą. Mieszamy i podgrzewamy, aż serki się rozpuszczą i całość się połączy.



Krok 3

Por myjemy i kroimy w plasterki, a następnie dodajemy do zupy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.