Tarta z szynką i boczkiem

Prawdziwie mięsna tarta z dodatkiem boczku. Jest bardzo sycąca i prosta w przygotowaniu. Jeśli lubisz wytrawne tarty, ta na pewno Ci zasmakuje.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 175 g mąki pszennej
  • 85 g masła Łaciate (schłodzonego)
  • 2 łyżki wody

Nadzienie:

  • 5 jajek
  • 150 g wędzonej szynki w plasterkach
  • 150 g boczku wędzonego (plastry)
  • 1 duży por
  • 1 łyżka oliwy
  • 25 g masła Łaciate
  • 25 g mąki
  • 300 ml mleka Łaciate
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 50 g żółtego sera
  • Ok. ⅓ łyżeczki soli i pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

W misce umieszczamy składniki na ciasto oraz dodajemy ¼ łyżeczki soli. Zagniatamy całość. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na pół godziny.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 200°C. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.



Krok 3

W garnku podgrzewamy wodę. Jak się zagotuje wkładamy dwa jajka i gotujemy na twardo, czyli około 10-12 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy jajka, studzimy i kroimy w kostkę. Ciasto po upieczeniu wyjmujemy i obniżamy temperaturę do 190°C.



Krok 4

Szynkę i boczek kroimy w paski. Pora myjemy i kroimy w plastry, a następnie plastry kroimy na pół. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy szynkę wraz z porem przez około 3 minuty. Po usmażeniu, na tej samej patelni smażymy chwilę boczek.



Krok 5

W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę zasmażamy. Dolewamy mleko i mieszając cały czas gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodajemy na sam koniec musztardę i mieszamy.



Krok 6

Na ciasto wykładamy podsmażoną szynkę z porem, jajka pokrojone. Do sosu dodajemy 3 jajka i mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem. Do sosu dodajemy również boczek i wylewamy całość na por z szynkę. Na wierzch ścieramy żółty ser. Wkładamy tarte do piekarnika na 40 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.