Pyszne steki wołowe, w których główną rolę odgrywa marynowany czerwony pieprz, który stymuluje enzymy trawienne, pobudza apetyt, posiada właściwości przeciwbólowe i redukuje powikłania związane z cukrzycą.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Rozgrzewamy na patelni klarowane masło. Mięso kroimy na plastry, doprawiamy solą, czosnkiem i marynowanym czerwonym pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Wrzucamy na rozgrzaną patelnie przygotowane steki i obsmażamy je z każdej strony po 5 minut.
Steki przekładamy do naczynia i wstawiamy do piekarnika na ok. 2 minuty, a następnie zostawiamy mięso na ruszcie i pozwalamy mu odpocząć ok. 30 minut.
Steki podajemy z pieczonymi ziemniakami.
Dodaj komentarz