Dobrze wysmażone steki wołowe z marynowanym czerwonym pieprzem

Pyszne steki wołowe, w których główną rolę odgrywa marynowany czerwony pieprz, który stymuluje enzymy trawienne, pobudza apetyt, posiada właściwości przeciwbólowe i redukuje powikłania związane z cukrzycą.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g polędwicy wołowej
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka marynowanego czerwonego pieprzu
  • - 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • - 2 łyżki klarowanego masła
  • - 2 łyżki soku z cytryny
  • - ziemniaki

Przygotowanie

Krok 1

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Rozgrzewamy na patelni klarowane masło. Mięso kroimy na plastry, doprawiamy solą, czosnkiem i marynowanym czerwonym pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny.



Krok 2

Wrzucamy na rozgrzaną patelnie przygotowane steki i obsmażamy je z każdej strony po 5 minut.



Krok 3

Steki przekładamy do naczynia i wstawiamy do piekarnika na ok. 2 minuty, a następnie zostawiamy mięso na ruszcie i pozwalamy mu odpocząć ok. 30 minut.



Krok 4

Steki podajemy z pieczonymi ziemniakami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.