Placki z dyni piżmowej

Dynia piżmowa dostępna jest w sklepach przez cały rok. Możną ją wykorzystać między innymi do wykonania tych placuszków, które sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na obiad. Jeśli zależy nam na czasie, masę można przygotować wcześniej i usmażyć bezpośrednio przed podaniem.

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 mała dynia piżmowa
  • - 1 cebula
  • - 1 jajko
  • - pęczek koperku
  • - 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • - po 1 łyżeczce: kurkumy, kuminu, mielonej kolendry, cynamonu
  • - sól i pieprz
  • - olej roślinny do smażenia

Dodatkowo:

  • - 100 ml śmietanki UHT Łaciata 18%

Przygotowanie

Krok 1

Dynię obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Dynię i cebulę włożyć do miski, dodać 2 łyżeczki soli i dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut.



Krok 2

Przełożyć masę dyniową na sito i dokładnie odcisnąć nadmiar wody. Posiekać koperek.



Krok 3

Dynię i cebulę przełożyć ponownie do miski. Dodać mąkę, przyprawy i posiekany koperek. Wymieszać. Dodać jajko. Popieprzyć i ewentualnie dosolić do smaku.



Krok 4

Na patelni dobrze rozgrzać sporą ilość oleju – tyle, ile używa się do smażenia placków ziemniaczanych. Łyżką nakładać masę na patelnię, formując placki. Smażyć na średnim ogniu do zbrązowienia, po około 6 minut z jednej strony.



Krok 5

Placki przełożyć na talerze. Serwować ze śmietanką Łaciata 18%.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.