Dynia piżmowa dostępna jest w sklepach przez cały rok. Możną ją wykorzystać między innymi do wykonania tych placuszków, które sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na obiad. Jeśli zależy nam na czasie, masę można przygotować wcześniej i usmażyć bezpośrednio przed podaniem.
Danie: Śniadanie, Kolacja
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Dynię obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Dynię i cebulę włożyć do miski, dodać 2 łyżeczki soli i dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut.
Przełożyć masę dyniową na sito i dokładnie odcisnąć nadmiar wody. Posiekać koperek.
Dynię i cebulę przełożyć ponownie do miski. Dodać mąkę, przyprawy i posiekany koperek. Wymieszać. Dodać jajko. Popieprzyć i ewentualnie dosolić do smaku.
Na patelni dobrze rozgrzać sporą ilość oleju – tyle, ile używa się do smażenia placków ziemniaczanych. Łyżką nakładać masę na patelnię, formując placki. Smażyć na średnim ogniu do zbrązowienia, po około 6 minut z jednej strony.
Placki przełożyć na talerze. Serwować ze śmietanką Łaciata 18%.
Dodaj komentarz