Tarta czekoladowa

Tarta czekoladowa to pomysł na słodką tarte idealną dla fanów czekolady. Jest bardzo czekoladowa i aksamitna. Przepis jest prosty w wykonaniu, a na pewno zrobi wrażenie na domownikach.

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 125 g zimnego masła Łaciate
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 1,5 szklanki mąki np. krupczatki

Masa:

  • 2 mleczne czekolady (200 g)
  • 250 g serka mascarpone
  • Kakao do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Masło kroimy w kostkę i zagniatamy z mąką i cukrem. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy odrobinę bardzo zimnej wody. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.



Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Ciastem wyjętym z lodówki wykładamy formę do tarty. Nakłuwamy spód ciasta. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut. Wyjmujemy i studzimy.



Krok 3

Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w misce w kąpieli wodnej. Następnie studzimy lekko, dodajemy mascarpone. Mieszamy dokładnie. Następnie przelewamy masę na wystudzone ciasto. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż masa będzie gęsta.



Krok 4

Tuż przed podaniem posypujemy wierzch kakao.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Niezapominajka

Opublikowany: 2018-01-19 17:45:00

Bardzo apetycznie wygląda i pewnie obłędnie smakuje:)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.