Tarta czekoladowa to pomysł na słodką tarte idealną dla fanów czekolady. Jest bardzo czekoladowa i aksamitna. Przepis jest prosty w wykonaniu, a na pewno zrobi wrażenie na domownikach.
Danie: Podwieczorek
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Masło kroimy w kostkę i zagniatamy z mąką i cukrem. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy odrobinę bardzo zimnej wody. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Ciastem wyjętym z lodówki wykładamy formę do tarty. Nakłuwamy spód ciasta. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w misce w kąpieli wodnej. Następnie studzimy lekko, dodajemy mascarpone. Mieszamy dokładnie. Następnie przelewamy masę na wystudzone ciasto. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż masa będzie gęsta.
Tuż przed podaniem posypujemy wierzch kakao.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Niezapominajka
Opublikowany: 2018-01-19 17:45:00
Bardzo apetycznie wygląda i pewnie obłędnie smakuje:)
Odpowiedz