Domowe bułeczki z czarnymi oliwkami

Danie: Śniadanie

Osób: 20

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Śniadanie

Osób: 20

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 650 g mąki pszennej
  • 450 ml wody
  • 30 g czarnych oliwek
  • 11 g świeżych drożdży
  • Szczypta cukru
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże rozrobić w 1/4 szklanki ciepłej wody i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W mikserze umieścić wszystkie składniki ciasta - mąkę, wodę, sól, wyrośnięte drożdże. Oliwki drobno siekamy i dodajemy do masy. Wyrabiamy na niskich obrotach przez około 6 minut.



Krok 2

Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto lekko przebijamy i wyciągamy z miski. Dzielimy na małe kuleczki. Formujemy kształt bułek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.



Krok 3

Bułeczki przed pieczeniem pozostawiamy na 30 minut na blaszce. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 15 - 20 minut, aż do momentu, gdy ładnie się zarumienią.



Wskazówki

Wychodzi 20 sztuk.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.